TAPIOKA – znacie, lubicie?
Tapioka wytwarzana jest z manioku, czyli egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych. Skrobia z manioku (tapioka) powstaje w procesie mielenia bulwy manioku, tworząc mąkę, perełki lub płatki.
Należy pamiętać o tym, że bulwy manioku można jeść wyłącznie po ugotowaniu, ponieważ zawarty w nich glikozyd manihotoksyna jest trujący.
A jakie witaminy i minerały zawiera Tapioka?
Tapioka jest cennym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in.:
- witaminę B1 (tiaminę);
- witaminę B2;
- witaminę B6;
- witaminę C;
- witaminę PP;
- cynk;
- fosfor;
- magnez;
- potas;
- wapń;
- żelazo.
Tapioka — a ile ma kalorii ?
W 100 g surowej tapioki mieści się ok. 358 kalorii. W trakcie gotowania tapioka zwiększa swoją objętość, poprzez pochłanianie wody.
100 g ugotowanej tapioki to zaledwie 159 kalorii.
Na zdjęciu pudding z tapioki z wkładem z mango🥭
Wykonanie znajdziecie poniżej :
W garnuszku zagotować mleko kokosowe z dodatkiem wanilii, dodać kuleczki tapioki. Gotować pod przykryciem ok 20–25 minut, od czasu do czasu mieszając (mieszałam dość często ponieważ kuleczki przyklejały się do dna garnuszka). W razie potrzeby dolać wodę / rozcieńczone mleko roślinne (ok 100ml). Można też ugotować tapiokę na chudym mleku krowim wówczas kaloryczności deseru będzie niższa. Tapioka będzie gotowa gdy stanie się przezroczysta. Masę przełożyć do naczyń i odstawić do wystudzenia. TO WSZYSTKO!
Mango obrać, zmiksować na mus, lub skorzystać z gotowej pulpy przełożyć na zastygniętą masę, przyozdobić miętą 🌿🌿🌿