Strona główna » Blog » Deser z aquafaby

Deser z aquafaby

Czy można wykorzystać wodę z ciecierzycy⁉️ Otóż tak i to jeszcze w tak pyszny sposób 😁❤️
Na mój stół wjeżdża pyszny mus czekoladowy bez jajek, przygotowany z wody po ciecierzycy i czekolady. Bardzo delikatny i puszysty❤️ Zbity i idealny na mały deser nawet na co dzień. ❤️ Można go serwować z różnymi owocami, u mnie dziś z miętą i borówkami 🫐🫐🫐

Jak go zrobić znajdziecie poniżej ⏬⏬⏬

Puszki z cieciorką wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Gorzką czekoladę podgrzewam powoli, mieszając, aż się rozpuści.
Rozpuszczoną czekoladę odstawiam, żeby przestygła.
Aquafabę, czyli wodę z puszek z cieciorką odlewam do miski.
Ubijam mikserem na najwyższych obrotach ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana (mi zajmuje to kilka minut).Stopniowo dodaje odrobinę cukru pudru.
Kilka łyżek piany przekładam do czekolady i mieszam.
Następnie nakładam po jednej łyżce czekolady do ubitej aquafaby i za każdym razem dokładnie mieszam (piana nieco opadnie).
Tak gotową piankę przekładam do kieliszków i wkładam do lodówki. Po zastygnięciu dekoruje ❤️

Pyszna propozycja dla Vegan ❤️👌
Smacznego!